Vesa Kanniainen 5.6.2024: Taktisten ydinaseiden käyttömahdollisuudet Ukrainan sodassa

Seuramme jäsen emeritusprofessori, sotatieteiden tohtori Vesa Kanniainen on julkaissut toisen analyysinsä taktisten ydinaseiden käyttömahdollisuuksista Ukrainan sodassa. Se on julkaistu otsikolla “Heroism against Madman: the Psychology of Blackmail and Bluffing in the War Game with Tactical Nuclear Weapons” Maanpuolustuskorkeakoulun sarjassa osoitteessa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-25-3444-9 .

Raportissa esitetään ensin teoria siitä, miksi puolustusarmeija taistelee rajummin kuin suurempi hyökkäysarmeija. Venäjän alkuvaiheen heikko sotamenestys nosti esille kysymyksen maan turvautumisesta taktisiin ydinaseisiin. Sellaista oli aikaisemmin pohdittu myös presidentti Richard Nixonin aikana, kun tavoitteena oli lopettaa Vietnamin sota. Ajatus oli tekeytyä epärationaaliseksi ”hulluksi” mieheksi (Madman), joka saisi Pohjois-Vietnamin lopettamaan sotimisen. Nämä tiedot perustuvat Nixonin puheen nauhoituksiin, jotka ovat nykyisin julkisia.

Nyt julkaistussa raportissa Kanniainen formuloi sen sijaan ”rationaalisen” hullun miehen teorian ja esittää sen vaikutukset Ukrainan sodalle. Puheet taktisiin ydinseisiin turvautumisesta ovat pitkään saaneet lännen varovaiseksi Ukrainan auttamisessa. Ratkaisevaksi nousee silti kysymys, miten Yhdysvallat reagoisi, jos Venäjä tukeutuisi taktisiin ydinaseisiin. Viimeinen analysoitu kysymys koskee sodan eskaloitumista strategisten ydinaseiden käyttöön. Peliteoreettisen mallinsa avulla Kanniainen päättelee, että tällainen eskalaatio on poissuljettu.

Kirjoittajan tiedot:

Vesa Kanniainen

Kansantaloustieteen emeritusprofessori

+358407502661

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Blogit

Jäsensivut