Suomen Geopoliittisen Seuran syysseminaari 2021

pidettiin 22.11. Tieteiden talon väistötiloissa Helsingissä. Yleisteema oli ”Kolme vuosisataa Itämeren geopolitiikkaa – Ruotsin suurvallan tuhosta Venäjän ja lännen uuteen vastakkainoloon”.

Seuran puheenjohtaja Arto Nokkala käsitteli avauspuheenvuorossaan Itämeren alueen konflikti- ja yhteistyöulottuvuuksia ja niihin liittyviä geopoliittisia tekijöitä sekä läntisiä näkökulmia alueen geostrategiassa.

sgs22.11.2021fcomp

 

Dosentti Risto Volanen alusti aiheesta ”Uudenkaupungin rauha 1721 ja Pohjois-Euroopan geopolitiikka”. Hän toi alustuksessaan esille, miten erityisesti suurvaltojen suhteet ovat pitkän ajan historiassa kehittyneet alueella ja laajemminkin Euroopassa ja johtaneet nykyiseen asetelmaan.

sgs22.11.2021gcomp

 

Eversti evp. Ari Rautala alusti aiheesta ”Venäjä ja Itämeri – Venäjän näkemys”. Hän analysoi sitä, millaisena uhkana Venäjä pitää länttä Itämeren alueella, sekä Venäjän sotilaallisia valmisteluja ja kapasiteetteja. Alustuksia seurasi vilkas keskustelu. Seminaariin osallistui 18 henkilöä. Seminaarin jälkeen pidettiin seuran yhdistetty kevät- ja syyskokous.

Risto Volasen alustuksen teemaan voi tutustua lisää hänen julkaisemastaan verkkokirjasta, joka löytyy tästä osoitteesta: https://www.academia.edu/51088910/Ruotsin_suurvallan_nousu_ja_tuho_Uudenkaupungin_rauhan_1721_poliittinen_historia

Blogit

Jäsensivut