Suomi 1918 -seminaari 3.3.2018

Kansallismuseon auditoriossa järjestettiin lauantaina 3. maaliskuuta klo 14-17 seminaari ”Suomi 1918”. Se herätti runsaasti kiinnostusta, sillä iso auditorio tuli aivan täyteen yleisöä ja myös lopussa pidetty paneelikeskustelu oli hyvin vilkasta.

Päävastuu järjestelyistä oli Kansallismuseon Ystävät ry:llä, jonka puheenjohtaja Heikki Talvitie johti seminaaria. Suomen Geopoliittinen Seura vastasi erityisesti ohjelman sisällöstä, ja puitteista huolehti Kansallismuseo.

Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota yleistilanteeseen, joka vallitsi kevättalvella 1918.  Siinä tärkeä kiinnekohta oli Saksan ja Neuvosto-Venäjän välillä 3. maaliskuuta solmittu Brest-Litovskin rauhansopimus, jonka perusteella venäläiset sotilaat poistuivat Suomesta ja Venäjän tuki Etelä-Suomessa valtaa pitäneille punaisille loppui. Samalla sopimus mahdollisti saksalaisten tulon Suomeen. Seminaarissa käsiteltiin myös Suomen ja erityisesti Helsingin sisäistä tilannetta keväällä 1918 sekä tärkeimpiä tapahtumia sen jälkeen.

Pidettiin seuraavat alustukset:

• Brest-Litovskin rauha osana maailmansotaa ja vaikutukset Suomen tilanteeseen 1918, dosentti Risto Volanen
  • Saksan intressit ja toiminta Suomen suhteen, professori Seppo Hentilä
  • Suomen irtautuminen Venäjästä ja taloudellinen tilanne, professori Timo Vihavainen

Lopuksi alustajat ja yleisö osallistuvat paneelikeskusteluun, jota johti professori Pekka Visuri.

Seminaaria 3.3. selvittävä kuvasarja on nähtävillä pptxliitteenä.