Tiedote Vesa Kanniaisen väitöstilaisuudesta 17.8.2018 klo 12.

Sotatieteiden alaan kuuluva väitöskirjani Essays in National Defence tarkastetaan julkisessa väitöstilaisuudessa 17.8.2018 Santahaminassa Maanpuolustuskorkeakoulun Auditoriotalossa klo 12. Kustoksena toimii professori Juha-Matti Lehtonen Maanpuolustuskorkeakoululta ja vastaväittäjänä professori Hannu Vartiainen Helsingin yliopistosta.

Tilaisuus on kaikille avoin. Santahamina on sotilasaluetta ja tilaisuuteen voi osallistua vain ennakkoilmoittautumisella Lyyti-linkin (http://lyyti.in/kanniaisen-vaitostilaisuus/) kautta ja siihen saapuvilla tulee olla mukana virallinen henkilöllisyystodistus. Jos tulette autolla, ilmoittakaa auton rekisterinumero.

Huom. 1 Ilmoittautukaa ajoissa Lyytin kautta, viimeinen ilmoittautuminen on 14.8.

Huom. 2 Tulkaa Santahaminaan ajoissa; yhteyttä saarelle voi joutua hetken odottamaan kääntösillan ja jonotuksen vuoksi.

Huom. 3. Maanpuolustuskorkeakoulun ohjeen mukaan väittelijän kutsumat vieraat pukeutuvat väitöstilaisuuteen usein tummaan pukuun tai yleensä muuhun parempaan asuun.

Julkisilla kulkuneuvoilla matka Helsingin keskustasta Santahaminaan kestää noin 30 minuuttia:

  • Ota Rautatieasemalta metro itään.
  • Jää pois Herttoniemessä.
  • Ota metroasemalta bussi 86 Santahaminaan
  • Jää pois ensimmäisellä käytössä olevalla, siltavartion (portin) jälkeisellä pysäkillä. Maanpuolustuskorkeakoulun kampukselle pääset kääntymällä ensimmäisestä tienhaarasta vasemmalle.

Vesa Kanniainen

Liite: Tietoa väitöstilaisuudesta ja väitöskirjasta

Väitöskirja: Essays in National Defence

Väittelijä: Kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniaisen väitöskirja Essays in National Defence tarkastetaan 17. elokuuta 2018 klo 12 Maanpuolustuskorkeakoululla Santahaminassa. Tutkimus sisältää 6 esseetä. Ne käsittelevät pienen maan maanpuolustuskykyä, asepalveluksen, sotilaallisen liittoutumisen, vastakauppojen ja puolustushankintojen teemoja sekä kybersodan uhkaa.

Sotatieteiden ala: Sotatalous

Kustos: Professori Juha-Matti Lehtonen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Vastaväittäjä: Professori Hannu Vartiainen, Helsingin yliopisto

Väitöstilaisuuden kieli: suomi

Väitöskirjan metodit: konfliktiteoria, peliteoria, informaation talousteoria

Väitöskirjan tärkeimmät tulokset:

  1. Pieni puolustusarmeija taistelee rajummin kuin suuri hyökkäysarmeija. Kansallisen turvallisuuden rakentamisessa on tärkeätä viestittää maanpuolustuskyvystä potentiaalisille vihollisille.
  2. Pienen riskiluokan maalle vapaaehtoinen asepalvelus on oikea ratkaisu. Sen sijaan suuren riskiluokan maalle kansalliseen turvallisuuteen liittyvät näkökohdat puoltavat yleistä asevelvollisuutta; siihen liittyy laaja koulutettu reservi.
  3. NATO-option matemaattinen arvo riippuu positiivisesti maan riskiluokasta ja liittoutumiseen liittyvistä turvallisuushyödyistä mutta negatiivisesti liittoutumiseen liittyvistä vastuista ja kustannuksista.
  4. Puolustushankintoihin liittyvät vastakaupat toimivat riskivakuutusjärjestelmänä. Jos niiden avulla esim. lentokaluston huolto on toteutettavissa kotimaassa, tämä vahvistaa kaluston suorituskykyä.
  5. Ylikansallinen yhteistyö puolustusvälineiden yhteishankinnoissa ei toimi, koska maiden intressit harvoin kohtaavat.
  6. Kyberteknologian tuleminen on merkittävästi muuttanut sodankäynnin luonnetta.

Jäsensivut